Trujące, rakotwórcze lody, ile lodów jest w lodach i jakie lody jeść?
Sztuczne barwniki spożywcze, aromaty, zagęszczacze, trans tłuszcze, sól sodowa i masa rakotwórczych substancji chemicznych, oto cała prawda o tym, co zjadamy w lodach. Ponadto w lodach znajdziemy powietrze i dużo wody. Sprawdź, ile lodów jest lodach i co zawierają twoje ulubione lody.
Statystyczny Polak zjada około 4 litry lodów rocznie, ulubione lody Polaków to lody włoskie z bakaliami, lody truskawkowe, lody smerfowe, solony karmel, lody arbuzowe, lody śmietankowe i waniliowe z owocami. Większość osób lody kojarzy z naturalnym deserem. Tymczasem lody to szkodliwe i niezdrowe jedzenie, w znajduje się mnóstwo substancji chemicznych, powietrza i wody, które w porównaniu z całą resztą składników wydają się najmniej szkodliwe. Sprawdź czym karmią nas producenci lodów i jakie sztuczki stosują, żeby zarobić jak najwięcej.
Lody zamiast czekolady czy batonika
Często proponujesz dziecku zamiast czekolady lub batonika lody? Myślisz, że wybierasz mniejsze zło? Zobacz, jak bardzo się mylisz. Po przeanalizowaniu składu lodów nawet tych nazywanych naturalnymi, szybko odkryjesz, że niektóre słodycze, mimo że zawierają mnóstwo cukru i tłuszczu są mniej szkodliwe dla zdrowia niż lody owocowe, lody czekoladowe czy lody włoskie.
Czy lody są zdrowe?
Lody naturalne, czyli lody tradycyjne, które powstają na bazie mleka, śmietanki, żółtka cukru, oraz wybranych owoców, czekolady lub bakalii. Takie lody są zdrowe i tych kilka składników wystarczy do przygotowania pysznych lodów. Niestety zdrowych lodów nie znajdziemy w cukierniach, ulicznych budkach z lodami, czy w smacznie wyglądającym opakowaniu ulubionych lodów. Jak na ironię najgorsze są tak zwane lody naturalne, kupowane na gałki, lub lody włoskie z maszyny, których składu zobaczyć nie można, a już sam ich kolor jest zbyt intensywny, by mógł powstać z naturalnych składników.
Lody włoskie niczym zupka chińska
Wybierasz lody włoskie z bakaliami lub tradycyjne śmietankowe? Myślisz, że są najbardziej naturalne, ponieważ powstają zgodnie z tradycyjną starą recepturą. Niestety, przygotowanie lodów włoskich jest zbliżone do przygotowania zupki chińskiej. Takie lody powstają na bazie tajemniczego proszku o bliżej nieznanym składzie i wody, które miesza maszyna, napowietrza i tak powstają lody włoskie. Ponadto maszynę można ustawić tak, by w lodach było więcej powietrza lub więcej wody niż samych lodów, choć w tym wypadku takie bardzo napowietrzone i wodne lody włoskie wydają się najzdrowsze. Niestety za powietrze i wodę płacimy jak za pełnowartościowy produkt.
Czy owocowy sorbet jest zdrowszy od lodów?
Jeśli kupując lody, wybierasz sorbet z nadzieją, że są to zdrowe i naturalne lody, spójrz na kolor tych lodów, czy mógł powstać z naturalnych owoców? Takie lody zawierają najczęściej bardzo dużo wody i substancje chemiczne, które sprawiają, że sorbet wygląda, smakuje i pachnie jak zamrożone owoce, których najczęściej w nim nie znajdziecie.
Naturalne – nienaturalne trujące i rakotwórcze lody
Skoro tylko kilka składników wystarczy do przygotowania smacznych i zdrowych lodów, dlaczego na pudełku z lodami znajdziemy tak długą listę kilkudziesięciu składników (substancji chemicznych)? Okazuje się, że chemiczne lody są znacznie tańsze w wykonaniu niż naturalne. A producenci nie przejmują się, że ich lody najlepszym wypadku mogą wywołać silną reakcję alergiczną, a przyjmowane regularnie mają działanie rakotwórcze. Oprócz szkodliwych składników, które z naturalnymi lodami nie mają nic wspólnego, w kremowej konsystencji lodów kryje się mnóstwo powietrza i wody. Jest to sztuczka, którą stosują producenci lodów, by sprzedać mniej produktu i zarobić więcej. Jak na ironię to właśnie lody najbardziej napowietrzone smakują nam najlepiej.
Lody rzemieślnicze -czy naprawdę są naturalne?
I kolejna pułapka! Kontrole w całym kraju wykazały, że większość lodów rzemieślniczych, sprzedawanych jako naturalne, nie powstaje z naturalnych owoców, lecz sztucznych i przetworzonych mieszanek, które zawierają długą listę substancji konserwujących, spulchniających, barwników i aromatów.
Powietrze zamiast lodów – sprawdź, za co naprawdę płacisz, kupując lody?
Powietrze występuje we wszystkich, nawet domowych lodach, jednak nie powinno stanowić więcej niż 20-30% wszystkich składników. Taka zawartość powietrza sprawia, że lody mają kremową konsystencję i nie są twarde. Niestety firmy produkujące lody napowietrzają lody nawet w 80%, w ten sposób sprzedając nam zaledwie 20% właściwego produktu. Zdarza się zatem, że kupując lody aż w 80%, około 10% to woda, płacimy więc za powietrze, wodę i odrobinę lodów.
Sprawdź, ile powietrza jest w twoich lodach?
Nałóż do szklanki lub pucharka na lody pełną gałkę (łyżkę lodów), poczekaj, aż się rozpuści, przelej do łyżki, którą nakładałeś lody i sprawdź, ile faktycznie było lodów w twoich lodach i za co tak naprawdę zapłaciłeś, kupując lody.
Sprawdź, co się kryje w twoich ulubionych lodach?
Przyjrzeliśmy się składowi kilku wiodących marek lodów i zobaczcie, co znaleźliśmy:
Jak wybrać najzdrowsze lody bez opakowania
Jeśli kupujesz lody bez opakowania np. w cukierni lub budce z lodami, jesteś skazany na uczciwość sprzedawcy, z którą różnie bywa. Zawsze wybieraj lody, których kolor jest naturalny, więc blady. Najpiękniejsze, soczyste kolory lodów powstają z dużej ilości barwnika. Kupując lody, wybieraj smaki, które istnieją naprawdę. Jak myślisz, z czego powstają lody smerfowe, jeśli nie ze smerfów to z czego ? Lody smerfowe są bajkowo kolorowe, ale czy na pewno bajkowo zdrowe?
Gdzie można zjeść zdrowe naturalne lody?
Zdrowe naturalne lody można zjeść w domu, warunkiem jest samodzielne przygotowanie. Zobacz, jak łatwo jest przygotować lody domowe.
Przepis na lody owocowe domowe – domowe tajskie lody:
Najprostsze w wykonaniu domowe lody to tajskie lody, które przygotujesz ze świeżych owoców w kilkanaście minut.
Składniki domowych tajskich lodów:
Przygotowanie domowych tajskich lodów
Pustą blaszkę do pieczenia ciasta umieść w zamrażalniku na 30 minut, to na niej będziesz robić tajskie lody.Owoce zgnieć widelcem lub zblenduj
Dodaj do owoców 2-4 ml mleka (ilość mleka dopasuj do ilości soku w owocach, do arbuza będziesz potrzebować mniej mleka niż do banana czy jabłka.
Dodaj około 200 ml śmietanki,
Dodaj całą torebkę cukru pudru,
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz masę o konsystencji sorbetu lub rzadkiego koktajlu. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka, zbyt rzadka kilka dodatkowych owoców.
Uzyskaną masę owocową, wylej na zmrożoną blaszkę
Rozprowadź cienką warstwę masy na zamrożonej blaszce na grubość 4-5 ml.
Zeskrobuj zamarzniętą masę (masa zamarznie już po kilkunastu sekundach)
płaską łyżką lub szpachelką do lodów i nakładaj do wafelków, lub pucharków
Smacznego!!!
Jem lody przez cały rok i nigdy nie wpadłam na to żeby sprawdzić skład, załamałam się, że takie świństwo daję swoim dzieciom. Teraz to już trzeba czytać każdą ulotkę, tylko ile czasu będą trwały takie zakupy:( Nie mogę zrozumieć dlaczego taka chemia jest w jedzeniu. Konieczna jest zmiana prawa!!!!!
Dlaczego takie składniki są dopuszczane w produktach spożywczych? A gdzie Światowa Organizacja Zdrowia???? Dlacxrgo można bezkarnie truć ludzi?To się w głowie nie mieści!!!
Proponuję lody o smaku płynu do naczyń i szamponu z włosów
I pomyśleć że ja to świństwo dawałam dzieciom. Jak sprawdziłam skład naszych ulubionych lodów, to teraz robię sama. Tajskie lody są proste i ekspresowew wykonaniu a d tego bardzo smaczne. Jak macie jakieś krzewy albo drzewa owocowe na podwórku to możecie zrobić naprawdę zdrowe tajskie lody. Ja robiłam z brzoskwiń, truskawek i teraz z malin, rewelacja.