Przetwory z Thermomixa – co możemy przygotować w Thermomixie?
Przetwory z Thermomixa to nowoczesna forma przygotowywania tradycyjnych konfitur, dżemów, surówek i marynowanych warzyw. W Thermomixie przygotujemy pyszne przetwory w łatwy sposób, a przede wszystkim zaoszczędzimy masę czasu i wysiłku.
Kiedy kończy się lato w wielu domach rozpoczyna się przygotowywanie przetworów na zimę. Soki, dżemy, konfitury, pasty kanapkowe czy różnego rodzaju przeciery owocowe i warzywne zrobione samodzielnie są zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze niż te kupione w sklepie. Oczywiście wymaga to nieco wysiłku, ale przyjemność płynąca ze wspomnienia ciepłego lata zamkniętego w słoiczku jest ogromna, a przy tym bardzo pyszna. Dzięki przetworom w łatwy sposób możemy przygotować prawdziwą bombę witaminową, i tylko od nas zależy jakich użyjemy warzyw i owoców. Możliwości są nieograniczone, a przetwory z Thermomixa sprawią, że zima może być łatwiejsza do zniesienia.
Lato w słoiku czyli z czego robić przetwory?
Tak naprawdę przetwory można robić z czego tylko chcemy. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Świetnym przykładem na przetwory z Thermomixa jest ketchup z cukinii, który docenią wszyscy miłośnicy kulinarnych eksperymentów, a także rodzice, próbujący przemycać warzywa do codziennej diety swoich dzieci.
Skoro o cukinii mowa, to warto wiedzieć, że jest to warzywo bogate w potas, żelazo i magnez, nie zawiera metali ciężkich, dlatego od cukinii rozpoczyna się rozszerzanie diety maluchów. Ketchup z cukinii bardzo łatwo przygotujemy w Thermomixie: wystarczy umyć, obrać, wydrążyć środek i pokroić na duże kawałki. Resztę zrobi za nas Thermomix.
W domowej spiżarni nie może zabraknąć powideł śliwkowych, które z pomocą Thermomixa przygotujemy szybciej i wygodniej i, co równie istotne, bez większego bałaganu w kuchni. Przetwory nie muszą być wyłącznie słodkie. Świetną propozycją są wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe i sosy, np. z papryki, a miłośnicy ostrzejszych i wyraźniejszych smaków z pewnością docenią pikantny schug, czyli pastę z ostrych papryczek i kolendry. Schug jest świetną przyprawą do zup, gulaszu, sosów, makaronów. Można posmarować nim kanapkę, a nawet macerować mięso. Przygotowanie tej ostrej pasy w Thermomixie potrwa kilka minut.
Wymienione tutaj przetwory z Thermomixa to tylko ułamek tego, co możemy przygotować dzięki temu urządzeniu; soki, przeciery, różnego rodzaju sosy, pasty, dżemy i konfitury – to wszystko może znaleźć się w spiżarni.
Jak pasteryzować przetwory z Thermomixa?
Thermomix jest nieoceniony jeśli chodzi o przygotowywanie przetworów na zimę, posieka nam owoce i warzywa, zrobi sok, dżem czy pastę warzywną, ale pasteryzację musimy wykonać samodzielnie. Cały proces jest bardzo prosty i znany od wielu lat, polega on na podgrzaniu przetworów w słoiczkach. Pasteryzacja zabija drobnoustroje i przedłuża termin przydatności do spożycia. Co równie ważne, proces ten nie wpływa na oryginalny smak przetworów. Zanim jeszcze zaczniemy pasteryzację należy dokładnie sprawdzić słoiki, nie mogą być uszkodzone, a na zakrętkach nie może być śladu rdzy. Po dokładnym umyciu i wysuszeniu, umieszczamy w nich nasze przetwory i szczelnie zakręcamy.
Następnym etapem jest przygotowanie dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką, która uchroni słoiki przed pękaniem. Kiedy słoiki znajdą się w naczyniu, wlewamy gorącą wodę. Powinno jej być tyle, żeby nie sięgała do zakrętek. Teraz możemy zacząć pasteryzować. Cały proces trwa około 20 minut. Po tym czasie należy wyjąć słoiki z wody, dokręcić pokrywki i odwrócić do góry dnem. W tej pozycji muszą pozostać przez najbliższą dobę. Udana pasteryzacja ma miejsce wtedy, kiedy wieczka stają się wklęsłe.
Jak przechowywać przetwory z Thermomixa?
Pasteryzacja przetworów to jedno, ale nie można zapominać o prawidłowym przechowywaniu słoików. Powszechnie wiadomo, że najlepsza jest spiżarnia lub piwnica, ale każde chłodne, suche i przewiewne miejsce spełni swoją rolę. Dobrym pomysłem jest oznaczenie słoiczków karteczkami z nazwą i datą, kiedy przetwory zostały przygotowane. Dzięki takiej prostej czynności spiżarnia będzie uporządkowana i z przyjemnością będziemy korzystać z jej zapasów przez całą zimę, a może nawet dłużej, ponieważ dobrze pasteryzowane przetwory z Thermomixa zachowują smak i aromat nawet przez kilka sezonów.
Jeśli myślisz o zakupie swojego Thermomixa – Thermomix na raty bądź za gotówkę, lub po prostu chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego czym jest Thermomix, zajrzyj do tego artykułu!
Nie robilam konfitur w tym roku bo nie było czasu, ale mam thermomix od dwóch tygodni, więc może po świętach uda się to nadrobić 🙂
Mam thermomix od 2 lat i nie wyobrażam sobie bez niego pracy w kuchni, a powidła śliwkowe są idealnie kremowe, nie trzeba dodawać cukru, tylko trzeba wybrać odpowiednio dojrzałe owoce, w zimie się z przyjemnością zje
Ja w thermomixie robię też bułkę tartą, bo zawsze zostają jakieś nadprogramowe bułeczki, które suszę i robię z nich bułkę tartą, albo cukier puder jak akurat nie mam, super przydatne urządzenie
Moja koleżanka ma thermomix i często dostajemy w prezencie jakieś bułeczki, lody albo konfitury, są pyszne, już postanowiłam, że też muszę sobie kupić, wtedy łatwiej będzie mi przygotować coś na szybko a poza tym w przyszłym roku będzie trochę imprez, więc pomocnik się przyda
Czarne porzeczki to dla mnie rarytas zbieram dojrzałe owoce z własnego ogrodu i robię super kremowy dżem bez cukru jest doskonały do ciasta porzeczkowca i nie tylko
Zastanawiam się nad zakupem thermomixa, ale czy nie sadzicie, że jest za drogi, czy to nie jest jakaś moda, a wszystkie moje koleżanki mówią tylko o tym
Rzeczywiście jest drogi patrząc obiektywnie i tutaj musimy włączyć myślenie, jak ktoś mało gotuje to nie bardzo się opłaca, ale jak ktoś dużo gotuje i piecze i jeszcze podrzuca coś np. rodzicom to wtedy jest to duże ułatwienie w kuchni
Robiłam ostatnio pyszną sałatkę jarzynową w thermomixie, warzywa zrobiłam na parze, o wiele lepiej się sprawdzają niż gotowane, rodzinka była zachwycona, czy coś fajnego mógłby ktoś jeszcze podrzucić
Ostatnio piekłam na urodziny mojego taty „łabędzi puch” pyszne ciasto, dobrze smakuje i ładnie wygląda, na takie uroczystości jest ekstra, mięciutkie i puszyste, polecam
Minęło już chyba około dziesięciu lat, odkąd mam Thermomix. Nie wiedziałam wiele o tym urządzeniu. Pierwszy raz zobaczyłam Thermomix podczas prezentacji w domu koleżanki. Bardzo prosiła, abyśmy przyszli z mężem, bo zależało jej na frekwencji. Za zaproszenie gości miała dostać dodatkową książkę z przepisami. Poszliśmy więc. Pani prowadząca prezentację znała się na rzeczy. Zademonstrowała, jak działa urządzenie,zwracając uwagę na prostotę. Części dodatkowych jest mało: przystawka Varoma, koszyszek, motylek i kopystka. Dla mnie to było ważne, miałam w domu robot kuchenny, którego samo składanie i mycie po wykorzystaniu doprowadzało człowieka do pasji. Na prezentacji mieliśmy możliwość spróbowania kilku potraw. Była sałatka jarzynowa, koktajl z pietruszki, likier kawowy, masło czosnkowe. Każdy mógł sam wykonać jakąś czynność związaną z przygotowaniem potraw. Spodobało mi się to urządzenie. Thermomix pozwala na szybkie przyrządzanie różnych dań. Zainteresował też mojego męża, byliśmy więc zgodni, że warto go mieć. Kupiliśmy. Można było kupić za gotówkę lub na raty, zapłaciliśmy gotówką. Jako dodatek do zakupu otrzymaliśmy książkę z przepisami. Wszystko zostało dostarczone do naszego domu przez panią, która przeprowadzała prezentację. Kolejną książkę dostaliśmy za przygotowanie prezentacji u nas w domu.
Mam Thermomix od dawna. Mielę w nim bułkę, rozdrabniam jarzyny, przygotowuję surówki i sałatki, ciasto na pizzę i różne wypieki, koktajle. Polecam wszystkim Advocata z Thermomixa, pychota! Starcie ziemniaków na placki to dosłownie moment. Dodatkowo doceniłam to urządzenie, gdy w moim domu pojawiły się wnuki. Zupki, przeciery, soki, bulion do zup…Moim zdaniem, Thermomix to rewelacja. Tani nie jest, niestety, ale na pewno warto go kupić.
Cieszę się Weronika, że to napisałaś, jestem mamą z krótkim stażem i wiem, że thermomix to świetne urządzenie, bardzo ułatwiłby mi pracę w kuchni własnie teraz, może polecisz mi fajną przedstawicielkę
Pewnie, Kasia, bardzo chętnie podzielę się z tobą, ja kupiłam thermomix w Bielsku, polecam p. Iwonę, jest kapitalna, jest profesjonalistką, bardzo jasno wszystko tłumaczy i świetnie gotuje, tak że nawet kilka osób z mojej rodzinki też kupiło thermomix, na stronie znajdziesz kontakt https://supergarnek.pl
Byłam ostatnio u siostry w Niemczech i bardzo mi się spodobał thermomix, tez chciałabym go sobie kupić, bardzo szybko się przygotowuje jedzenie, polećcie mi proszę przedstawicielkę w Sulęcinie
Kupowałam niedawno thermomix, mogę polecić fajną przedstawicielkę, załatwiła mi raty 0%,pokazuje wszystko dokładnie, tak, że bez problemu załapałam, thermomaniaczka.blogspot.com
Niestety robienie przetworów w thermomixie jest nieopłacalne. Przykładowo do pojemnika weszło mi 800 g pomidorów, po 40 minutowym przyrządzaniu wyszedł jeden niecały średniej wielkości słoik… Trzeba oddać, że Passata wyszła smaczna, jednak resztę pomidorów wrzucę po prostu do dużego garnka i zrobię tradycyjnie.