Dieta na odporność – jak poprawić odporność i nie zachorować
Jedząc naturalne witaminy i probiotyki z domowej spiżarni, zwiększamy odporność organizmu na wirusy i bakterie. Naturalne probiotyki i witaminy podnoszą odporność równie skutecznie, jak te ze sklepowej półki. Jedz owoce i warzywa, tak możesz podnieść odporność organizmu.
Jak zwiększyć odporność organizmu
Jedz zdrowo, nie zapominając o naturalnych witaminach i probiotykach z domowej spiżarni, tak poprawisz odporność organizmu. Prowadź zdrowy tryb życia, pamiętaj, że ruch to zdrowie, nie leż na kanapie godzinami, zamień chipsy na zdrowe przekąski, wysypiaj się i nie pracuj ponad siły, tak możesz zwiększyć odporność.
Dieta na odporność istnieje od zarania dziejów, zdaniem lekarzy to zdrowa, zbilansowana i pełnowartościowa dieta. W takiej diecie na odporność występują naturalne witaminy, probiotyki, przeciwutleniacze i całe mnóstwo minerałów. Kiedyś dietę na odporność ludzie zaczynali stosować już jesienią. Wtedy też na stołach pojawiły się naturalne probiotyki, czyli dobrze nam znane kiszonki, a wśród nich kiszone ogórki i kapusta, a także zsiadłe mleko, które podnosi odporność i pozytywnie wpływa na cały układ odpornościowy. Natomiast sezonowe warzywa i owoce są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Obecnie coraz rzadziej sięgamy po naturalne witaminy na odporność. W diecie na odporność nie powinno również zabraknąć naturalnych antybiotyków, znajdziemy je w czosnku i cebuli.
Naturalne witaminy na odporność
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, już jeden ząbek dziennie poprawia odporność. Czosnek jest bogatym źródłem witamin A, B1,B2,C, PP, ponadto zawiera minerały potas, wapń i magnez, oraz lotne związki siarki olejki eteryczne, które wspierają leczenie wirusowych infekcji układu oddechowego.
b>Cebula kolejne warzywo, którego nie powinno zabraknąć w diecie na odporność. Cebula zwiększa odporność, zawiera liczne cenne witaminy: C, B, H, PP, cynk, potas, magnez, wapń, fosfor i sód, przeciwutleniacze i olejki eteryczne. Podobnie jak czosnek podnosi odporność i pomaga zwalczyć większość infekcji, a nawet poważne zakażenia bakteryjne.
Czerwona papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna i cebula. Nie zapominaj o innych warzywach, które są naturalnym źródłem witamin i minerałów, wprowadź do swojej diety wszystkie warzywa i dbaj o swoją odporność każdego dnia.
Owoce na odporność
Owoce na odporność: maliny bogate B1,B2,B6,C, E, ponadto maliny mają właściwości oczyszczające i przeciwzapalne. Banany są skuteczne na wzmocnienie odporności, ananas działa przeciwzapalnie, natomiast kiwi wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego. Naturalne witaminy na odporność znajdziesz również we wszystkich cytrusach, które są bogate w witaminę C.
Jedz zdrowo, prowadź zdrowy tryb życia i dbaj o siebie, to poprawia ogólną kondycję organizmu – tak możesz podnieść odporność organizmu.