Zdrowe fast foody – czy to możliwe?
Fast foody to jedzenie bezwartościowe, tanie, tłuste i ciężkostrawne. Udowodnię wam jednak, że nie każdy fast food jest niezdrowy. Dziś zjemy pyszne i „legalne” fast foody!
Wielu ludzi uwielbia fast foody. Niektórzy mogą je spożywać nawet każdego dnia. Nigdy tego nie rozumiałam, ponieważ jak można jeść coś, co nie dość, że nie ma prawie żadnych wartości odżywczych, to jeszcze nas tuczy. Jednak zdrowe fast foody, to co innego. Najlepsze są te przyrządzone w domowym zaciszu. Samo zdrowie!
Frytki z batatów – pycha!
Frytki smażone na głębokim oleju chyba najpopularniejsza ze wszystkich szybkich przekąsek. Nic w tym dziwnego, ponieważ porcję frytek można kupić nawet za 2 złote. Uwielbiają je szczególnie dzieci, a rodzice niestety często im ulegają. Tanie frytki są smażone na oleju kiepskiej jakości, który często przez kilka dni nie jest wymieniany. Kto chciałby coś takiego jeść?
Co powiesz na frytki z batatów? Bataty są pyszne i zdrowe – mają mnóstwo składników odżywczych. Są cennym źródłem beta karotenu, likopenu oraz witamin A, C i B6. Wystarczy pokroić bataty i upiec je w piekarniku. To domowa i zdrowa wersja bezwartościowych i tłustych frytek z baru. Jeśli jednak nie przepadasz za batatmi, użyj zwykłych ziemniaków, jednak upiecz je w piekarniku – nie smaż!
Zapiekanka prosto z domowego piekarnika
Zapiekanki kupowane w barach i budach nie są najlepszej jakości. Często nie ma na nich nawet sera, tylko produkt seropodobny. Mimo tego, że to tylko bułka, pieczarki i ser, to skład takiej zapiekanki liczy sobie nawet kilka linijek. Omijajmy takie jedzenie szerokim łukiem!
Przecież pyszną zapiekankę można przygotować w domu! Wystarczy kupić świeżą bułkę pełnoziarnistą, dodać podsmażone pieczarki z cebulką i posypać je dobrym jakościowo serem żółtym (możesz też użyć mozzarelli). Jeśli to dla ciebie za mało, to dodaj świeże warzywa, np. pomidora, ogórka czy szczypiorek. Do piekarnika i gotowe!
Prawdziwy amerykański burger!
Przechodzisz koło baru i widzisz zdjęcie dużego i smakowicie wyglądającego hamburgera – składniki aż z niego wypadają – mniam, musi być pyszny i pożywny! No bo przecież to samo zdrowie – 100% wołowiny, świeże warzywa i ser. Dostajesz zamówienie i nie możesz uwierzyć własnym oczom – przed tobą leży mała, zgnieciona bułka z jednym plasterkiem ogórka, podejrzanym kotletem i dziwnym sosem. Nadal masz ochotę na tego hamburgera?
Nie lepiej kupić świeżą bułkę, dobrej jakości mięso, świeże dodatki, np. pomidory, ogórki, cebulę czerwoną, prawdziwy żółty ser i zrobić pysznego hamburgera w domu? Duża buła z mnóstwem wartościowych dodatków i pysznym mięsem – to prawdziwy amerykański burger! Przynajmniej wiesz, co jesz. Dodaj do niego to, co lubisz, we własnych proporcjach.
Dania przygotowane w domu zawsze smakują najlepiej. Nie warto kupować na mieście śmieciowego jedzenia. Nigdy nie możesz mieć pewności, co dokładnie zostało ci podane i jak to zrobiono. Naprawdę warto ryzykować? Myślę, że nie.
Twoja kuchnia już na ciebie czeka! Smacznego!
Polecam bataty! Szczególnie z dużą ilością słodkiej papryki 🙂
Kupiłam kiedyś zapiekankę w przydrożnej budzie… okropność! Przez dwa dni cierpiałam na niestrawność. To był mój pierwszy i ZDECYDOWANIE ostatni raz. Wszystkim odradzam!!!
potrafią 🙂 my z chłopakiem robimy własne burgery 🙂 poza tym polecam wegańskie fast foody 🙂
Ostatnio nawet na grillu robiłam ze znajomymi.